Tel/Fax: 00385 (0)23 340 555 | E-mail: info@kd-dalmatinskipas.hr

Članstvo i kadrovi

Posted in Društvo.

Od osnivačke skupštine, kada je bilo 29 članova, ostalo je u toj godini (1975) upisanih 27 članova. Od tada pa do 1991, koje razdoblje uglavnom obuhvaća monografija osnivača Društva Jovice Balaća „Zadarsko kinološko društvo“, koja se može dobiti u prostorijama Društva, brojnost članova se stalno povećavala. 

Uslijed poznatih ratnih razloga u 1991. godini došlo je do pada u radu Društva i u brojnosti članstva.

O nama

Posted in Društvo.

Kinološko društvo DALMATINSKI PAS Zadar

Na zadarskom području prvi pisani dokument o psima potječe iz 1822. godine. Tada je u Zadru donesen Zakon o držanju pasa. Tu se spominju "danski psi". a to su, zapravo, psi dalmatinci. Oni su na ovom području upotrebljavani i u vojne svrhe (kao graničari). Koristili su se na granicama Dalmacije i Bosne, a isto tako i na granicama Dalmacije i Mletačke Republike. Postoji još dokaza o psima na našoj obali, i to baš o tim našim autohtonim psima….

Osnivanje Društva

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća javile su se zamisli da se i u Zadru osnuje kinološko društvo. Bilo je to vrijeme ekspanzije kinologije u Hrvatskoj. Tome je znatno doprinio Anđelko Stažić, tadašnji tajnik kinološkog saveza Hrvatske. Na ideju Anđelka Stažića utemeljen je u Zadru Inicijativni odbor za osnivanje kinološkog društva, na čijem je čelu bio Jovica Balać. Inicijativni odbor je sazvao osnivačku Skupštinu budućeg Društva. Osnivačka Skupština Kinološkog društva Zadar održana je 7. lipnja 1975. godine u prostorijama tadašnje Mjesne zajednice Arbanasi u Zadru. Skupštini je prisustvovalo 29 vlasnika čistokrvnih pasa osnivača Društva.

Ciljevi i zadaci

Ciljevi i zadaci sadržani su u osnovnom aktu Društva, u Statutu. Osnovni je cilj uzgoj, zaštita i unapređenje svih čistokrvnih pasmina pasa, kako u pogledu povećanju brojnosti, tako i u pogledu poboljšanju kvalitete. 

Društvo rješava probleme koji su od interesa za članove Društva. Okuplja uzgajivače, vodiče, vlasnike i ljubitelje pasa, daje im instrukcije i smjernice za njihov rad. Posebna se vodi briga o edukaciji kadrova i uopće o stručnom uzdizanju i usavršavanju članova. 

Članstvo se kinološki uzdiže upoznavanjem sa stručnom literaturom, prisustvovanjem i sudjelovanjem na kinološkim manifestacijama i slično. Poseban zadatak je afirmacija, nabavljanje i unaprijeđen je autohtone pasmine dalmatinskog psa, kojega u Dalmaciji ima vrlo malo. 

S obzirom na broj i strukturu članstva i na opće priliko u zadarskom području suradnja sa lovačkim organizacijama je izuzetno važno područje. Radi toga lovna kinologija zauzima posebno mjesto. Suradnja sa lovačkim društvima je nužna i u obostranom je interesu. 

Pored suradnje sa lovačkim organizacijama, Društvo i pojedini članovi Društva ostvaruju blisku suradnju sa svim zainteresiranim insti­tucijama za razvoj kinologije na području grada Zadra i šire (Veterinarska stanica, fakulteti, stručni instituti, istaknuli kinološki stručnjaci, kinološki suci i drugi). 

Društvo svojim općim djelovanjem širi kinološku kulturu svojih članova i građana, propagira kinološki časopis i druga kinološka izdanja. Propagira kinologiju preko sredstava javnog informiranja i na druge načine. Organizira sve vrste kinoloških manifestacija (smotre, izložbe, uzgojne smotre, ispite urođenih osobina, lovačko kinološke kupove, nacionalna i međunarodna ispitivanja rada pasa).

Članstvo

Od osnivačke skupštine, kada je bilo 29 članova, ostalo je u toj godini (1975) upisanih 27 članova. Od tada pa do 1991, koje razdoblje uglavnom obuhvaća monografija osnivača Društva Jovice Balaća „Zadarsko kinološko društvo“, koja se može dobiti u prostorijama Društva, brojnost članova se stalno povećavala. 

Uslijed poznatih ratnih razloga u 1991. godini došlo je do pada u radu Društva i u brojnosti članstva.

Aktivnosti

Kroz ratni period Društvo je odvijalo tek minimalne djelatnosti kao bi članstvo i dalje moglo zadovoljiti minimum kinološkog djelovanja, u prvom redu uzgoj.

Već u prvim danima nakon ratnih zbivanja koja su poharala zadarsko područje, Društvo revitalizira svoj rad, u prvom redu organizaciju međunarodnih utakmica pasa ptičara.

Već nakon par godina uspješne organizacije spomenutih manifestacija, dolazi do ukazivanja povjerenja i časti našem Društvu, te nam se 2001. godine povjerava organizacija Kupa Europe u radu engleskih setera. Nakon tog prvenstva, Društvo u segmentu lovne kinologije „diše punim plućima“, uspješno organizira i provodi još četiri evropska i svjetska prvenstva za pojedine pasmine, a posebno valja istaknuti Svjetska prvenstva u radu pasa ptičara i Svjetska prvenstva u lovu St.Hubert, koja su organizirana 2002. i 2008. godine, te kao uspješna bila objavljena u preko dvadeset glasila iz različitih evropskih kinoloških saveza.

Kako se povećavao broj članova koji su vlasnici sportskih pasmina pasa, Društvo se sa Hrvatskim kinološkim savezom odlučuje za organizaciju prve međunarodne izložbe pasa svih pasmina CACIB ZADAR 2000.

Ova manifestacija se od tada organizira svake godine sve do danas i to čak i nekoliko dana. Izložba je prerasla u jednu, iako ne najbrojniju po broju izlagača, najljepšu izložbu u Evropi na otvorenom.

Uz ove aktivnosti Društvo organizira i posebne tečajeve za pse i njihove vlasnike, pa su tako sve popularnije pripreme za Ispit socijalizacije (školica), ring dresura, a ojačava i sekcija za rad sportskih pasa, kao i agility.

Osnovne informacije

 Palih rodoljuba 2,Zadar,Croatia

 00385 023 340 555

 info@kd-dalmatinskipas.hr

 00385 023 340 555

Naša Lokacija na karti